Zdrowy słodzik z owocowych odpadów. Ekologiczny zamiennik bez zbędnych kalorii
Cukier to składnik, który znajduje się w codziennej diecie. Chociaż każdy z nas wie, że powinniśmy ograniczać jego ilość ze względu na zdrowie. Jednak bardzo często trudno jest zrezygnować z niego zupełnie. Na szczęście na rynku niedługo pojawi się produkt, który pomoże rozwiązać dylemat. To zdrowy słodzik, który jest pozyskiwany z owocowych odpadów, To nowa, eko alternatywa.
Zdrowy słodzik – jak powstaje
Naukowiec z Holandii wpadł na pomysł, by stworzyć w pełni naturalny zamiennik dostępnych na rynku słodzików. Jego pomysł ma być pozbawiony wad wcześniejszych produktów. A najciekawsze jest w nim to, że w procesie produkcji wykorzystano owoce odpadowe. Czyli takie, które nie nadają się do bezpośredniej sprzedaży i konsumpcji. Zdrowy słodzik niedługo pojawi się w sklepach.
Gruszki i jabłka z tzw. trzeciej kategorii stanowią podstawę do tworzenia zdrowego słodzika. Moayada Abushokhedima naukowiec z Holandii opracował w pełni ekologiczną substancję słodzącą w swoim startupie o nazwie Fooditive.
Cellulit: co zrobić, kiedy dieta i ćwiczenia nie wystarczają?
W procesie produkcji wykorzystuje się fruktozową pulpę z dojrzałych, poobijanych owoców. Z powodu defektów nie są one dostępne w ogólnej sprzedaży. Następnie są poddawane procesowi fermentacji. Końcowym efektem jest w pełni naturalny zdrowy słodzik bez kalorii.
Jak czytamy na stronie Freshquality.pl: Obecne substytuty cukru są coraz częściej uważane za rosnące zagrożenie dla środowiska. Sztuczne słodziki, takie jak sukraloza i aspartam, znajdujące się w słodzikach nie są wchłaniane przez nasze organizmy. Ani całkowicie usuwane przez oczyszczalnie ścieków. To oznacza, że te słodziki trafiają do rzek i oceanów, potencjalnie szkodząc życiu roślin i zwierząt wodnych.
Zwykły cukier trzcinowy z kolei stwarza inne zagrożenia. Jego uprawa odbija się na środowisku, wymagając intensywnego zużycia wody i powodując erozję gleby i zanieczyszczenie spowodowane przetwarzaniem trzciny cukrowej.
To nowy substytut cukru, który został stworzony w myśl idei less waste. Obecnie zdrowy słodzik sprzedawany jest producentom spożywczym. Prognozy pokazują jednak, że niedługo pojawi się również na rynku konsumenckim i będzie dostępny w sprzedaży detalicznej.