Woskowijki to naturalne, ekologiczne zamienniki folii i plastikowych opakowań, które możesz wykorzystać w kuchni. To rozwiązanie z cyklu zero waste. Funkcjonalne, wygodne ściereczki nasączone woskiem ułatwią przechowywanie żywności i innych produktów. Mają wszechstronne zastosowanie – możesz zapakować w nie lunch i szczelnie zabezpieczyć owoce, warzywa i inne produkty, by zachowały świeżość na dłużej.

Macerat z żywokostu: naturalny sposób na demakijaż

Woskowijki – co to jest?

Woskowijki to sposób na to, by zmniejszyć ilość produkowanych śmieci i kolejne rozwiązanie na to, by wyeliminować plastik. Są zamiennikiem dla folii spożywczej, plastikowych woreczków, a nawet lunch boksów, a także innych jednorazowych opakowań.

Ekologiczne opakowania możesz kupić w internetowych drogeriach i sklepach ze zdrową żywnością. Możesz także przygotować je samodzielnie. Oto przepis:

Bawełnianą ściereczkę potnij na kilka mniejszych kawałków (wytnij takie wielkości, które będą Ci potrzebne do opakowania rzeczy). Następnie posyp materiał równomiernie woskiem pszczelim – zwróć uwagę na brzegi!

Przykryj całość papierem do pieczenia i  przeprasuj żelazkiem. Dzięki temu wosk się roztopi i wsiąknie w materiał. Następnie odstaw przygotowaną woskowijkę do ostygnięcia. Gdy materiał będzie sztywny – oznacza to, że jest gotowy do użycia.

Wosk chroni przed przedostawaniem się wilgoci i przykleja się do brzegów naczynia.

Domowy szampon z rozmarynem i lawendą

Ekologiczne ściereczki z woskiem są wielokrotnego użytku, mogą posłużyć Ci nawet do kilku miesięcy. Pamiętaj, by nie prać ich w pralce i nie moczyć w gorącej wodzie, by nie roztopić wosku. Jeśli woskowijka się zabrudzi przetrzyj ją szmatką lub zimną wodą.

To ekologiczna, w pełni naturalna alternatywa plastiku i kolejny sposób na to, by ograniczyć ilość śmieci i zadbać o planetę.