Spierzchnięte i popękane usta to najgorsze, co może przytrafić się zimą. Utrata cennego nawilżenia sprawia, że szybko uwydatniają się suche skórki, przez co żadna pomadka nie wygląda dobrze. Aby zachować gładkość i miękkość ust wystarczy naprawdę niewiele. Skutecznym sposobem na poradzenie sobie z tym problemem jest przygotowanie naturalnego balsamu do ust z dodatkiem herbaty matcha.

Naturalne sposoby na spierzchnięte usta

Dodatek herbaty matcha sprawi, że balsam zyska piękny, wyrazisty kolor. To jednak nie jedyne zalety – japońska zielona herbata jest bogactwem wielu odżywczych składników. Dzięki dodaniu odrobiny  do balsamu pomoże złagodzić stany zapalne, zadziała antybakteryjnie, dostarczy witamin i świetnie nawilży.

Jak przygotować balsam do ust z dodatkiem herbaty matcha

Lista składników:

  • wegański wosk roślinny Candelilla (2 łyżki)
  • masło shea (2 łyżki)
  • olej kokosowy (1 łyżka)
  • olej z awokado (1 łyżka)
  • łyżeczka zielonej herbaty matcha (1 łyżeczka)
  • szklana pipeta
  • szklane słoiczki

Na początku rozpuść wosk (zwróć uwagę na temperaturę topnienia) i resztę składników – masło shea, olej kokosowy i olej z awokado. Najlepiej wykorzystaj metodę podwójnego kotła. Następnie, kiedy wszystkie składniki będą miały płynną postać dobrze je wymieszaj i zdejmij z ognia.

Macerat z żywokostu: naturalny sposób na demakijaż

Kolejnym krokiem jest przesianie na drobnym sitku herbaty, dzięki czemu unikniesz większych grudek i szybciej uzyskasz gładką konsystencję balsamu. Następnie dodaj herbatę do mieszanki i mieszaj razem przez około 2-3 minuty, aż wszystko ładnie się połączy.

Ostatnią czynnością jest przelanie gotowego balsamu do małych szklanych słoiczków (możesz też wybrać specjalne tubki na pomadki). Najlepiej wykorzystać w tym celu szklaną pipetę, która ułatwi proces. Pamiętaj, by robić to stosunkowo szybko, zanim balsam zupełnie ostygnie. Jeśli zdarzy Ci się taka sytuacja, po prostu ponownie podgrzej mieszankę.

Wegańskie masełka do ust możesz zrobić je sama z 3 prostych składników!

Po umieszczeniu balsamu w szklanych słoiczkach lub tubkach poczekaj kilka godzin aż balsam odpowiednio ostygnie. Gotowe!