Najczęstszy składnik deserów, poprawiacz humoru i… dodatek do kosmetyków. Gorzka czekolada może być wykorzystywana w zabiegach upiększających. Jest źródłem cennych polifenoli oraz flawonoidów, które chronią skórę i pomagają redukować drobne zmarszczki. Maseczka do twarzy z ciemnej czekolady to coś, co możesz przygotować samodzielnie w domowym zaciszu. Sprawdź prosty i szybki przepis.

Oczyszcza i działa przeciwbakteryjnie. Maseczka z oregano zadziała jak lekarstwo na trądzik

Maseczka do twarzy z czekolady

Składniki:

  • 1/8 szklanki miodu
  • 3-5 kostek gorzkiej, ciemnej czekolady (roztopione)
  • 2 łyżeczki zmielonych płatków owsianych
  • Łyżka jogurtu greckiego

Roztop czekoladę i dodaj miód. Dokładnie wymieszaj całość. Następnie dodaj do mieszanki dwie łyżeczki płatków owsianych oraz łyżkę gęstego jogurtu. Ponownie wymieszaj całość. Nałóż na oczyszczoną, wilgotną twarz i pozostaw na 15 minut. Po tym czasie dokładnie zmyj maskę z twarzy. Gotowe! Taka maseczka natłuszczy skórę oraz doda jej cennego nawilżenia. Ciemna czekolada to bogate źródło żelaza oraz cynku i magnezu. Te składniki zadbają także o odżywienie skóry.

Kupując czekoladę sprawdź jej skład. Jeśli zawiera w sobie dużą ilość cukrów oraz mleka, za to niewielkie ilości kakao – taka czekolada nie będzie dobrym składnikiem maseczki. Wybierz taką, która zawiera w sobie co najmniej 70% kakao.