Powstał enzym, który rozkłada plastik w rekordowo krótkim czasie
Przełomowego odkrycia dokonali niemieccy naukowcy z Uniwersytetu w Lipsku. To enzym o nazwie PHL7, który w rekordowo krótkim czasie rozkłada… plastik.
Jadalna taśma do burrito? Nowy wynalazek studentów Uniwersytetu Johna Hopkinsa
Jak przekonują badacze to może być ważnym czynnikiem, jeżeli chodzi o nowe możliwości recyklingu tworzyw sztucznych.
Plastik rozkładający się w rekordowym tempie? Enzym PHL7 otwiera nowe możliwości
Wyniki badań dotyczących enzymu PHL7, rozkładającego tworzywa sztuczne PET opublikowane zostały w naukowym czasopiśmie „ChemSusChem”. Zanieczyszczenie plastikiem to jeden z największych problemów współczesnego świata. Odkrycie naukowców z Lipska w znacznej mierze może się przyczynić do ograniczenia tego problemu.
Według badaczy enzym PHL7 jest w stanie rozłożyć Poli(tereftalan etylenu), znany pod skrótem PET w 90 proc. w ciągu 16 godzin przy temperaturze 70 stopni Celsjusza. Oznacza to, że cały proces został skrócony nawet o kilkadziesiąt tysięcy razy, zważywszy mając wiedzę przez jak długi czas w środowisku naturalnym rozkładają się tworzywa sztuczne.
Odkrycie na… cmentarzu
Enzym PHL7 został odkryty na… cmentarzu Südfriedhof w Lipsku. „Naturalny zjadacz plastiku” znaleziono w próbce pobranej ze sterty kompostu. Okazało się, że PHL7 miał najbardziej obiecujące wyniki podczas badań przeprowadzonych w laboratorium.
Enzym odkryty w Lipsku może wnieść istotny wkład w tworzenie alternatywnych, energooszczędnych procesów recyklingu tworzyw sztucznych – podkreślił mikrobiolog Wolfgang Zimmermann, jeden ze współautorów odkrycia.
Nowo odkryty enzym bez problemów poradzi sobie z foliowym reklamówkami czy opakowaniami na owoce, ale będzie bezradny w przypadku sztywniejszych odpadów takich jak butelki.
An #enzyme that degrades PET plastic in record time: PHL7, which #UniLeipzig researchers found in a compost heap in Leipzig, could make biological PET #recycling much faster. https://t.co/Y2g2rpBkvs pic.twitter.com/wWILNRAZsJ
— UNIVERSITÄT LEIPZIG (@UniLeipzig) May 16, 2022