Z powodu pandemii koronawirusa restauracje i bary pozostają zamknięte, a posiłki mogą być sprzedawane wyłącznie na wynos. Takie rozwiązanie pomaga utrzymać się na rynku wielu właścicielom z branży gastronomicznej. Klienci zamawiający dania mogą spożywać je na zewnątrz lub wybrać opcję dowozu pod adres domowy. Posiłki pakowane w tekturowe pudełka i inne opakowania jednorazowego użytku przyczyniają się do zwiększenia ilości śmieci. Zanieczyszczenie środowiska to problem obecny nie od dziś. Dlatego pojawił się pomysł, aby ograniczyć ilość plastikowych odpadów.

To odkrycie może pomóc rozprawić się z zanieczyszczeniem w morzach i oceanach. Specjalny enzym przyśpiesza rozkład plastiku

Zanieczyszczenie środowiska a pandemia

W Niemczech pojawiła się nowa inicjatywa, która ma pomóc rozwiązać problem zwiększonej liczny śmieci. Kartony po pizzy i inne opakowania ze styropianu i plastiku stanowią ogromną część śmieci w przestrzeni publicznej. A materiał, z którego są produkowane rozkłada się przynajmniej kilka lat. Do tego dochodzi również inny problem. Takie opakowania bardzo często są zabrudzone resztkami jedzenia oraz tłuszczem, co uniemożliwia ich recykling. Rosnące zanieczyszczenie wymusza podjęcie konkretnych kroków.

Jednym z nich jest wprowadzenie opakowań wielokrotnego użytku. Niemiecki Minister Środowiska uważa, ze uniwersalne pojemniki na pizzę, z których korzystałby restauracje, mogą w znacznym stopniu zmniejszyć ilość produkowanych śmieci.

Jedna z firm zaproponowała już pomysł na tego typu opakowania. Pizzabow stworzyła projekt, który składa się z recyklingowanego plastiku. Aby zachować zasady higieny pizza może być dodatkowo podawana na papierowych tackach. Takie rozwiązanie może pomóc w znacznym ograniczeniu zanieczyszczenie środowiska.