Ponad jedna trzecia wyprodukowanego jedzenia się marnuje. Zamiast trafiać na nasze stoły, ląduje w koszu. To daje aż pięćdziesiąt jeden ton jedzenia wyrzuconych co sekundę na całym świecie. Problemem nie jest tylko żywność, ale również wszystkie szkodliwe procesy, które zostały użyte w trakcie produkcji zmarnowanego jedzenia. Marnowanie jedzenia to jeden z największych problemów dzisiejszych czasów. Jeśli myślisz, że marnowanie jedzenia jest wystarczająco złe, to przypomnij sobie, jak produkowana jest żywność. W wytwarzaniu zachodzi mnóstwo procesów, które sprzyjają chociażby emisji gazów cieplarnianych. Według statystyk to aż osiem procent globalnej emisji. Ma to także skutki ekonomiczne – szacuje się, że w koszu rocznie ląduje 1,2 biliona dolarów. Dodatkowo myśląc o tym, jak dużo osób na świecie głoduje… Statystyki są przerażające.

Ogrody fasadowe zamiast betonowych płyt. Poznań otwiera się na ekologiczne rozwiązania

„Cele Zrównoważonego Rozwoju”

Polska, jako kraj członkowski ONZ, zobowiązała się do osiągnięcia strategii wspólnoty. Jej celem jest rozpoczęcie świadomej i odpowiedzialnej konsumpcji i produkcji. Do 2030 roku marnowanie jedzenia ma stać się dla nas mniejszym problemem. Dziesięć lat może wydawać się długim okresem, jednak zmiany, które muszą zajść w naszej świadomości oraz praktykach są fundamentalne. Dlatego właśnie Polska już zaczęła wprowadzać zmiany systemowe. Jednak nie musimy czekać, aż system zostanie naprawiony. Wystarczy, że do swojej codzienności wprowadzimy kilka bardzo ważnych zmian.

Instytut Pantone wprowadza kolor o nazwie „Okres”. Zwraca uwagę na problem tabuizacji miesiączki

Marnowanie jedzenia: lista zakupów

Wiele Polek i Polaków przyznaje, że marnowanie jedzenia w ich przypadku wynika z kupowania niepotrzebnych produktów lub z kupowania zbyt dużej ilości pokarmu. Dlatego na każde zakupy od teraz wybieraj się z przygotowaną listą. Jeśli będziesz przygotowana na zakupy, unikniesz błądzenia w alejkach i nieprzemyślanym decyzjom. W ten sposób unikniesz zbyt dużych zakupów, których nie przejesz, oszczędzisz pieniądze i… czas. Znalezienie produktów według listy zajmie o wiele krócej niż snucie się w sklepowych alejkach i zastanawianie się, co jeszcze może się przydać.

Marnowanie jedzenia: zabieraj resztki

Wybierasz się do restauracji i zamawiasz zbyt dużo jedzenia? Wychodzisz z knajpy, zostawiając niedojedzone danie? Pracownicy nie mają wyjścia: są zmuszeni do wyrzucenia i zmarnowania pozostawionych resztek. Zamiast tego wyrób w sobie nowy nawyk – po pierwsze staraj się nie zamawiać zbyt dużo jedzenia, a jeśli już Ci się zdarzy, zawsze proś o spakowanie resztek. W ten sposób będziesz mogła odgrzać i dojeść posiłek. Proszenie o zapakowanie resztek to nie wstyd, to świadoma konsumpcja i dbałość o planetę.

Torba z bawełny organicznej za 7 zł. Ekologiczne rozwiązania w Biedronce

Marnowanie jedzenia: zainstaluj aplikację

Kojarzysz aplikację Too Good To Go? Ta aplikacja pozwala na odnajdywanie jedzenia, które nie zostanie już sprzedane, ale wciąż nadaje się do jedzenia. Sklepy oraz restauracje wystawiają produkty. Wystarczy, że odnajdziesz je w bazie aplikacji, zarezerwujesz i możesz udać się na miejsce po odbiór swojej paczuszki. Z miesiąca na miesiąc rośnie liczba użytkowników aplikacji oraz poszerza się liczba miejsc, które korzystają z aplikacji, oferując swoje produkty. W aplikacji możesz dostać zwykłe produkty ze sklepu, kanapki, ciasta, jak i całe gotowe dania z restauracji. Zachęcamy gorąco do wypróbowania tej aplikacji! To świetna okazja do wypróbowania jedzenia z nowych miejsc oraz ograniczenia marnowania jedzenia.