Jadalna taśma do burrito i tortilli to pomysł studentów Uniwersytetu Johna Hopkinsa w Baltimore, w stanie Maryland, którzy złożyli już wniosek patentowy.

W Japonii powstała “Zielona Gazeta”. Można ją posadzić w… ziemi

Pomysł narodził się po tym jak grupa przyszłych inżynierów udała się na burrito i jeden z nich ubrudził się przy krojeniu tortilli. Potraktowano to jako… wyzwanie naukowe.

Jadalna taśma do burrito, czyli koniec z rozpadającą się tortillą

Koniec z problemami przy robieniu burrito czy tortilli. Nowy wynalazek pod nazwą „Tastee Tape” to projekt studentów inżynierii Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa. To nic innego jak klejąca taśma do burrito, która jest przeźroczysta i pod wpływem barwników spożywczych może przybierać różne kolory.

Za projekt odpowiadają Tyler Guarino, Marie Eric, Rachel Nie i Erin Walsh. Klejąca jadalna taśma ma ułatwić jedzenie burrito, wrap czy taco, tak by żaden sos czy farsz nie wyciekały na zewnątrz. Autorzy „Taste Tape” zapewniają, że jest ona wykonana z „jadalnego kleju i włóknistego podłoża przeznaczonego do kontaktu z żywnością”.

Grupa studentów podczas składania wniosku o patent cały czas trzymała w tajemnicy składniki tajnej receptury. Wszystkie składniki są bezpieczne do spożycia – podkreślił Guarino.

Metoda prób i błędów

Jadalna taśma do burrito wymagała wiele tygodni intensywnej pracy i testów. Stosowano różne farsze, dopasowywano do kształtu tortilli, tak by była wypchana po brzegi bądź zostawiano trochę miejsca. Ostatecznie udało się stworzyć klejącą taśmę, która jest jadalna, ale zarazem bezpieczna.

Na „Tastee Tape” składają się jadalne włókna oraz organiczne substancje klejące, które rozpuszczają się w ustach. Taśma przybrała kształt prostokątnego kawałka o wymiarach 1,3 x 5 cm. By cieszyć się posiłkiem, należy taki pasek namoczyć i przykleić w danym miejscu.

Tastee Tape pozwala uwierzyć w burrito i cieszyć się posiłkiem bez bałaganu – śmieje się jeden z pomysłodawców projektu.