Rezygnacja z plastikowych opakowań wcale nie musi być trudna. Zamiast foliowych reklamówek możemy wyposażyć się w materiałowe torebki. A do przechowywania żywności dobrze sprawdzą się woskowijki czyli ściereczki wielokrotnego użytku nasączone woskiem. To ekologiczne pakowanie żywności, które pomoże zmniejszyć ilość produkowanych zanieczyszczeń. I, co ważne,  przyczyni się do ochrony naszej planety.

Kolejnym pomysłem na ekologiczne pakowanie żywności są liście bananowca. Taka inicjatywa pojawiła się w Tajlandii. W jednym z supermarketów Rimping Supermarket w mieście Chiang Mai świeże owoce i warzywa są pakowane w ekologiczne zamienniki. To prosty sposób na ograniczenie plastiku i kolejne rozwiązanie z cyklu less waste.

W ten prosty sposób znacznie ograniczysz zużycie plastiku

Pomysł spotkał się z wielkim entuzjazmem, ponieważ stworzone z liści bananowca zabezpieczenia dla owoców i warzyw to opakowania w stylu less waste. Dodatkowo wygląda bardzo estetycznie. A najważniejsze jest to, że nie mają wpływu na zaśmiecanie środowiska naturalnego pojemnikami z plastiku. Tworzywa sztuczne zazwyczaj trafiają do kosza zaraz po rozpakowaniu produktów w domu.

Inicjatywa już wkrótce może stać się stałym zamiennikiem. Liście bananowca są tam dostępne przez cały rok. Ponadto rozkładają się w szybkim tempie. Stanowią też kompost, który dostarcza glebie cennych składników odżywczych.

Ekologiczne pakowanie żywności w Tajlandii w postaci liści bananowca to także bardzo trwałe rozwiązanie, które zapobiega wytwarzaniu się wilgoci, dzięki czemu owoce i warzywa są świeże przez dłuższy czas. Plastikowe opakowania to jeden z poważnych problemów w kontekście ochrony środowiska. Ich rozkład może trwać nawet do 200 lat. To bardzo niepokojąca tendencja, którą można wyeliminować podobnymi, ekologicznymi rozwiązaniami.