Wśród jesienno-zimowych smaków nie może zabraknąć gorącej, mlecznej czekolady z dodatkiem cynamonu. Brązowa przyprawa o aromatycznym zapachu sprawdza się nie tylko w kuchni. Jej właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz antybakteryjne sprawiają, że często jest wykorzystywana jako składnik domowych kosmetyków. Cynamon dodany do nawilżającego balsamu do ust wywoła delikatne uczucie mrowienia, dzięki czemu usta będą wyglądały na pełniejsze. Sprawdź, jak przygotować domowy kosmetyk.

Balsam do ust z cynamonem: przepis

Składniki:

  • Wosk pszczeli (1 łyżka)
  • Olej kokosowy (3 łyżki)
  • Olejek cynamonowy
  • Kapsułka witaminy E
  • Miód (2 łyżki)

W kąpieli wodnej rozpuść wosk oraz olej kokosowy. Kiedy oba składniki będą miały płynną konsystencję zdejmij je z ognia i odczekaj kilka minut, aby ostygły. Następnie dodaj cynamonowy olejek eteryczny oraz miód i kapsułkę witaminy E. Przelej do małego, płaskiego opakowania z nakrętką. Poczekaj około 15-20 minut aż balsam uzyska stałą, zwartą konsystencję.

W zależności od tego, jaką konsystencję chcesz uzyskać – możesz nieco zmodyfikować proporcje niektórych składników. Jeśli chcesz, aby balsam był gęstszy, a jego formuła bardziej zwarta – dodaj więcej wosku pszczelego. Z kolei, gdy zależy Ci na tym, aby balsam był miękki i łatwiej rozsmarowywał się na ustach – zwiększ ilość oleju kokosowego.

Wegański balsam do ust z lawendą. Miękkie i gładkie usta przez całą zimę

Dodatek olejku cynamonowego sprawia, że usta zyskają tymczasowy efekt wypełnienia. Delikatne mrowienie po aplikacji balsamu to efekt rozszerzenia się naczyń krwionośnych, co wpływa na chwilowy efekt obrzęku. Usta są pełniejsze o bardziej wyrazistym kolorze. Aby złagodzić ewentualne podrażnienia balsam został wzbogacony o miód. Dodatek oleju kokosowego zapewni dodatkowe nawilżenie. A witamina E wykazuje działanie przeciwutleniające i kojące.