Ale jaja! Pierwsze wegańskie jajko na twardo
Singapurska firma OsomeFood wprowadziła na rynek produkt, który ucieszy wegan. Całkowicie roślinny odpowiednik jajka na twardo zyskał aprobatę i cieszy się ogromną popularnością. OsomeEgg nie zawiera żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. To w pełni wegańskie jajko.
Te wegańskie buty powstały z alg. Zobacz letnią kolekcję marki Native!
Wegańskie jajko na twardo otworzyło nowy rozdział w roślinnej diecie. Osoby, które rezygnują z mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego cały czas szukają zamienników wśród produktów spożywczych. O ile płynne jajka do zrobienia jajecznicy to nie problem, o tyle powstanie wegańskiego jajka ugotowanego na twardo nie było dotąd możliwe. OsomeEgg od OsomeFood okazało się przełomowe i jest kolejnym punktem w jadłospisie wegan.
OsomeEgg – co to takiego?
Singapurski odpowiednik niczym nie różni się od zwykłego kurzego jajka. Wygląd i smak są identyczne, ale powstają z tzw. mięsa z grzybów, czyli mykoproteiny. Zawiera ona w sobie niezbędne aminokwasy, które obecne są w mięsie. Jajko ma również takie składniki jak: sok z marchwi, alkaiczna woda jonizowana, aktywowane mleko migdałowe, surowa skrobia ziemniaczana, oliwa z oliwek, sól czarna, drożdże odżywcze, świeży łopian, białe nasiona chia, przyprawy oraz kurkuma w proszku, która odpowiada za kolor. Według OsomeFood ważność produktu wynosi 6 miesięcy.
Ponadto wegańskie jajko na twardo nie zawiera w sobie cholesterolu. OsomeEgg sprzedawane jest jako zamrożone — koszt w przeliczeniu na polską walutę to około 40 złotych. OsomeFood w swojej ofercie zawiera również gamę produktów OsomeFish, czyli wegańskie kulki i ciastka rybne.