Szykujecie się do świąt? Te przepisy musicie znać!

przejdź do komentarzy
przepis na barszcz przepis na barszcz/mat. pras.

Pomysły z hitowego magazynu Jamie!

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się już coraz większymi krokami. Większość z Was zaczyna powoli szykować się do przygotowywania kolacji. Mamy dla Was pomysł, jak zdrowo urozmaicić wigilijne dania!

Być może propozycje topowych szefów kuchni, które znajdziecie w magazynie JAMIE będą dla Was inspiracją? Wśród świątecznych pomysłów światowej sławy szefów kuchni - Andoni Luis Aduriz, Neill Perry i April Bloomfield - znajdziecie ich ulubione świąteczne dania.

Co zatem wybitna trójka proponuje na święta? Obowiązkowo barszcz czerwony, alternatywę dla karpia, czyli pstrąga z sosem z borowików, a także kompot z suszonych śliwek.

Jak zatem wykonać świąteczny barszcz w tej wersji? Przeczytajcie!

Resztę przepisów znajdziecie w nowym wydaniu magazynu Jamie.

Barszcz na kwaszonych burakach z uszkami z wędzonym masłem


Tradycyjny barszcz na zakwasie z buraków to niezwykłe odzwierciedlenie współczesnej mody na powrót do staropolskich tradycji i wspaniały początek wieczerzy wigilijnej.

Liczba porcji: 8

Zakwas z buraków
• 2 kg buraków
• 2 jabłka
• 3 -4 l wody źródlanej
• główka czosnku
• 4 liście laurowe
• 1 łyżka ziela angielskiego
• 1 łyżka czarnego pieprzu


Wywar
• ogon wołowy około 1 kg-2 kg
• 6 cebul
• 5 marchwi
• 4 korzenie pietruszki
• 2 korzenie selera
• 1 seler naciowy
• ćwierć główki kapusty
• 1 por
• 1 główka czosnku
• pęczek majeranku
• kilka gałązek tymianku
• zakwas

Uszka
• 200 g mąki
• 100 ml bardzo zimnej wody
• 100 g wędzonego masła

Krok pierwszy
Buraki, jabłka pokrój na kawałki. Główkę czosnku przetnij na pół. Umieść w słoju pokrojone buraki,jabłka i czosnek, dodaj przypraw i zalej wszystko wodą. Odczekaj minimum 3 tygodnie i przecedź.

Krok drugi
Ogon wołowy piecz przez 25 minut w 210ºC. Podczas ostatnich 15 minutpieczenia dodaj przekrojone na pół cebule i korzenie. Przełóż do garnka. Zalej wszystko zimną wodą 15 cm
ponad składniki. Dodaj przyprawy i pozostałe ingrediencje. Gotuj przez co najmniej 6 godzin na minimalnym ogniu. Przecedź.

Krok trzeci
Do wywaru dolej zakwas – nie wszystko naraz – stopniowo, tak byś próbując, mogła uzyskać idealną proporcję. Dodaj sól. Doprowadź do wrzenia – nie gotuj.

Krok czwarty
Przygotuj ciasto. Mąkę wyrób z wodą na gładkie ciasto. Rozwałkuj na cienkie placki. Wykrój szklanką kółka. Układaj po 5 g masła na porcję. Zagotuj wodę, delikatnie włóż pierogi do wody i tak samo delikatnie je wyjmij po 1 minucie.

Smacznego!

Polecane wideo


Skomentuj Staraj się pisać bez błędów

dodasz komentarz jako gość - jeżeli chcesz zarejestrować nicka - załóż konto z avatarami!

Jeszcze nikt tego nie skomentował. Bądź pierwsza!