Róże w kostkach lodu

przejdź do komentarzy
dom dom/Jonathan Frong

Elegancki pomysł na letnie przyjęcie. Jak je zrobić?

Przygotowujesz romantyczny wieczór? A może po prostu chcesz pięknie udekorować stół?

Ten pomysł jest idealny na letnie przyjęcia: róże w kostkach lodu.

Co więcej, są łatwe do zrobienia i... można je jeść! Tak jest, większość gatunków róż jest jadalna, jednak w wielu przypadkach ogrodnicy traktują je pestycydami. Dlatego do naszych potrzebne będą róże z domowego ogródka.

Te niejadalne można wykorzystać jedynie do chłodzenia wina czy szampana.

Co będzie potrzebne do zrobienia różanych kostek lodu?


12 główek róż (im mniejsze, tym lepsze)
12 kawałków sznurków
2 patyczki do szaszłyków
jak największy pojemnik do lodu
taśma klejąca (lub florystyczna)

1. Przycinamy róże zostawiając ok. 5 cm łodygi. Wkładamy do pojemników (jak na zdjęciu poniżej) i przywiązujemy je do patyczków.

2. Owijam je z dwóch stron taśmą, by przytrzymać patyczki w jednym miejscu.

3. Zalewamy wodą i wkładamy do zamrażarki na kilka godzin przed planowanym wyjęciem.

Polecane wideo


Skomentuj Staraj się pisać bez błędów

dodasz komentarz jako gość - jeżeli chcesz zarejestrować nicka - załóż konto z avatarami!

Jeszcze nikt tego nie skomentował. Bądź pierwsza!