Śniadanie, najważniejszy posiłek w ciągu dnia, już nigdy nie będzie wyglądać tak samo.

Dziś mamy dla Was przepis, który sprawi, że zapomnicie o parówkach, bułkach i jajecznicy. Co to takiego? Owsianka, ale niezwykła.

Jest to sekretny przepis, który autorce artykułu pomaga w utrzymaniu zgrabnej sylwetki od kilku lat. Co sprawia, że jest tak doskonały?

Podstawowym składnikiem śniadania są 3 łyżki otrąb owsianych. Nie mniej, nie więcej!

Za co je kochamy? Otręby zawierają wszystkie podstawowe składniki pokarmowe takie jak: węglowodany, białko, tłuszcze, witaminy, sole mineralne oraz błonnik. Kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Sportowcy cenią je za źródło siły, kobiety za właściwości odchudzające i odmładzające, a lekarze korzystają z ich działania leczniczego i ochronnego. Błonnik zawarty w otrębach owsianych usuwa szkodliwe produkty przemiany materii, utrudniając tym samym powstawanie chorób przewodu pokarmowego. Ponadto poprawia pracę jelit oraz wypełnia żołądek likwidując na długo uczucie głodu, co chroni przed otyłością. Trzy łyżki otrąb pokrywają prawie połowę zapotrzebowania dziennego na błonnik i obniżają ryzyko zachorowania na raka jelit. Otręby owsiane zawierają ponadto błonnik rozpuszczalny, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

Kolejny składnik to serek wiejski light. Idealna porcja białka na śniadanie, która odpowiednio nas nasyci. Do tego cztery łyżki mleka i garść jagód goi (najzdrowsze owoce na świecie uznawane za owoce młodości!) bądź żurawiny.

Jak zrobić owsiankę?

Zalej otręby mlekiem i podgrzewaj na niewielkim ogniu, aż zrobi się papka. Dodaj serek wiejski i zwiększ ogień. Dodaj łyżkę cynamonu i łyżeczkę cukru. Na końcu dosyp garść jagód goi bądź żurawiny. Możesz dosypać również nasion lnu. Smacznego!

Pyszne śniadanie, które odmieni Twoje życie!