Olej kokosowy ma szerokie zastosowanie – jest jednym z najpopularniejszych składników zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Jednak najnowsze doniesienia jednego z amerykańskich profesorów mogą spowodować zmianę myślenia o tym naturalnym, wielofunkcyjnym składniku.

Podczas wykładu na Uniwersytecie we Freiburgu w Niemczech Karin Michels, profesor wydziału epidemiologii w Harvard’s TH Chan School of Public Health ogłosiła, że olej kokosowy jest jednym z najgorszych składników, jakie można jeść. Dodała również, że jest on czystą trucizną.

ZOBACZ TEŻ: NAJPROSTSZA METODA DEPILACJI – ZACHOWAJ GŁADKOŚĆ NÓG NA DŁUŻEJ!

Profesor dodała, że nie ma żadnych badań naukowych, które wykazałyby, że olej kokosowy ma właściwości zdrowotne, a zawarte w nim kwasy tłuszczowe mogą zatkać tętnicę.

To nie pierwsza taka wypowiedź, która podważa właściwości zdrowotne oleju. Prawdą jest, że jest on tłuszczem nasyconym i już w 2017 roku American Heart Association ostrzegało, że dieta bogata w nasycone tłuszcze może zwiększać ryzyko chorób serca.

Odmienne zdanie na temat oleju kokosowego ma inny naukowiec Walter C. Willet , który stwierdził, że olej kokosowy nie jest super odżywczym składnikiem, jednak jedzenie go nie powoduje groźnych konsekwencji. W swoim artykule napisał: olej kokosowy pomaga podwyższyć poziom dobrego cholesterolu HDL.

ZOBACZ TEŻ: PRZEWODNIK PO TUSZOWANIU ZACZERWIENIEŃ NA TWARZY! UKRYJ NIEDOSKONAŁOŚCI SKÓRY

Zanim zdecydujesz się całkowicie wyeliminować go ze swojej diety, zastanów się na spokojnie nad jego właściwościami. Koncepcja szkodliwego działania tłuszczów nasyconych nie jest niczym nowym. Podobnie jak w przypadku innych tłustych produktów, jedzenie w niewielkich ilościach oleju kokosowego nie spowoduje poważnych chorób serca. Wystarczy używać ich z umiarem.

Co Wy na to?