Rozpoczęcie dnia od wartościowego śniadania to podstawa zdrowej i skutecznej diety, której przestrzeganie przyniesie efekty w postaci utraty zbędnych kilogramów. Poranne danie bogate w węglowodany i błonnik uchroni nas przed podjadaniem między posiłkami, poprawi metabolizm i przemianę materii. Drobne zmiany żywieniowe potrafią zmienić naprawdę wiele.

Dzień Zdrowego Śniadania obchodzony 8 listopada to najlepsza okazja, by przypomnieć o znaczeniu śniadania dla zdrowia i jego roli w procesie odchudzania. Zdrowe nawyki żywieniowe są o wiele bardziej cenne dla naszego organizmu, niż „diety cud”. Niezwykle ważne jest, by świadomie wybierać pełnowartościowe produkty i pamiętać o regularnych porach posiłków. Zatem jak jeść smacznie i zdrowo, a przy tym chudnąć?

Zdrowe odżywianie = skuteczna dieta
Na początku należałoby zaopatrzyć się w silną wolę i wytrwałość, bo wykształcenie zdrowych nawyków żywieniowych wymaga czasu. To niezwykle ważne, bo tylko samokontrola oraz wytrwałość pozwolą osiągnąć oczekiwane efekty. Dlatego równie ważny co trening fizyczny, jest trening emocjonalny. Uświadomienie sobie, że tylko realizacja długofalowego planu żywienia może zdziałać cuda. Poszczególne jego elementy, jak: zdrowe śniadanie, regularne dobrze zaplanowane posiłki, picie wody i systematyczna aktywność składają się na sukces, który zaczyna się w naszym umyśle.

Zdrowie na talerzu od samego rana
Naprawdę warto wstać15 minut wcześniej, by zjeść spokojne i pożywne śniadanie. Zapewni ono zdrowy start i wprawi w pozytywny nastrój, który pomoże wytrwać w nawet najtrudniejszym postanowieniu. Bogaty w uwalniane stopniowo węglowodany poranny posiłek pobudzi metabolizm i zapewni energię na najbliższe 3-4 godziny. Lepiej jeść mniejsze porcje a częściej, zachowując przy tym wspomniany odpowiedni odstęp czasowy. Zapewni to uczucie sytości na wiele godzin i tym samym uchroni przed podjadaniem między posiłkami. Głodzenie się, jako metoda na szybką utratę wagi, to jeden z największych błędów żywieniowych, które popełniamy. Dietetycy są zgodni: żeby skutecznie schudnąć trzeba jeść!

Śniadanie, którym wygrasz z nadwagą
Produkty zbożowe pełnoziarniste stanowią podstawę Piramidy Zdrowego Żywienia. Zawierają tak ważne podczas diety węglowodany, które dają siłę oraz niezbędne dla zdrowia składniki, np. kwas foliowy, fosfor, żelazo, cynk, magnez oraz błonnik. Idealną propozycją dla osób odchudzających się jest chudy twaróg z rzodkiewką, jogurt naturalny z miodem i orzechami, omlet z białek z dwóch jaj z warzywami. Warto również sięgnąć po bijącą rekordy popularności owsiankę z ulubionymi dodatkami. Kubeczek owsianki na bazie jogurtu (np.: Activia owsianka)zawiera składniki, które pomogą zadbać o zdrowe trawienie: wapń który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów trawiennych oraz bakterie jogurtowe, które poprawiają trawienie zawartej w produkcie laktozy u osób mających trudności z trawieniem laktozy.

Odchudzanie przez zdrowe śniadanie
dietetyk Karolina Jaworska