Kokos już od lat z powodzeniem wykorzystywany jest w kosmetyce – wcieramy go we włosy, wklepujemy w twarz, nawilżamy ciało. Często jednak pomijamy go w diecie – a to wielki błąd. Woda kokosowa ma wiele cennych, zdrowotnych właściwości, dla których warto wprowadzić ją do swojej codziennej diety.

Woda kokosowa to dobry zamiennik zwykłej wody, świetnie nawilża od zewnątrz oraz niesie wiele innych korzyści dla naszego organizmu – dlatego przez wielu bywa nazywana „napojem bogów”.

DOMOWE KOSMETYKI Z MIODU? OTO NAJLEPSZE ZESTAWIENIA NA UPALNE DNI!

Źródło składników odżywczych

Woda kokosowa jest bogactwem składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawiera wiele witamin z grupy B, witaminę C, oraz takie minerały jak magnez, mangan, potas, sód, wapń i fosfor. Jest też dobrym źródłem błonnika, a przy tym jest niskokaloryczna.

Zwalcza wolne rodniki

Woda kokosowa zawiera też antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki, spowalniając tym samym proces starzenia, a także chronią przed nowotworami.

Korzystna dla diabetyków
Woda kokosowa obniża poziom cukru oraz insuliny we krwi, ponadto ma niski indeks glikemiczny, dlatego szczególnie polecana jest diabetykom.

NAJLEPSZE KOSMETYKI CHOWAJĄ SIĘ W LODÓWCE!

Pomaga w walce z kamieniami nerkowymi

Przeciwutleniacze zawarte w wodzie kokosowej zapobiegają tworzeniu się kamieni nerkowych, a nawet pomagają rozpuszczać te już utworzone.

Dobrzy wpływa na serce

Regularne picie wody kokosowej korzystnie wpływa na pracę serca — obniża poziomu cholesterolu we krwi, poprawia krążenie i znacząco zmniejsza ryzyko zawałów oraz miażdżycy.

Jest naturalnym izotonikiem

Woda kokosowa to najlepszy, naturalny izotonik – zawiera niemal tyle samo elektrolitów, co osocze, świetnie uzupełniając tym samym niedobory składników mineralnych podczas treningu.

DIETA DLA SKÓRY, CZYLI CO JEŚĆ, BY WYGLĄDAĆ ŚWIEŻO I PROMIENNIE PRZEZ CAŁY ROK

Polecana na diecie

Woda kokosowa nie zawiera cukrów, przez co jest niskokaloryczna. Co więcej, wspiera pracę układu pokarmowego oraz trawiennego, znacząco przyspieszając przemianę materii.