Nawet małe dzieci wiedzą, że zielone warzywa i owoce cytrusowe są dla nas bardzo zdrowe. Ale czy zdajemy sobie sprawę, które z nich mają najwięcej witamin i wartości odżywczych?

Jennifer Di Noia, profesor socjologii z William Paterson University, przeprowadziła badania, dzięki którym powstała lista najbardziej wartościowych produktów.

Skupiono się na 17 składnikach odżywczych, które zostały wybrane przez ekspertów żywienia. Lista nie jest przypadkowa, są to składniki najważniejsze dla zdrowia naszego organizmu oraz te, które obniżają ryzyko chorób serca i nowotworów. W wykazie znalazł się potas, błonnik, białko, wapno, żelazo, tiamina (witamina B1), ryboflawina (B2), niacyna (B3), kwas foliowy, cynk oraz witaminy A, B6, B12, C, D, E i K.

Następnie wykonano obliczenia, z których wynika ile składników odżywczych jest zawartych w pojedynczej kilokalorii (w oparciu o dietę 2000 kalorii). Im wyższą dany produkt dostał wartość, tym wyżej znalazł się w rankingu.

Di Noia przyznaje, że lista nie obejmuje „chemi”, którą można dodawać do żywności. Jednak taki ranking w znacznym stopniu może pomóc konsumentom wybierać te owoce i warzywa, które są najbardziej wartościowe.

Rukiew wodna – 100,00
Kapusta pekińska – 91.99
Boćwina (burak liściowy) – 89.27
Zielony burak – 87.08
Szpinak – 86.43
Cykoria – 73.36
Zielona sałata – 70.73
Pietruszka – 65.59
Sałata rzymska – 63.48
Kapusta warzywna pastewna – 62.49
Zielona rzepa – 62.12
Gorczyca – 61.39
Cykoria endywia – 60.44
Szczypiorek – 54.80
Jarmuż – 49.07
Liść mlecza – 46.34
Czerwona papryka – 41.26
Rukola – 37.65
Brokuły – 34.89
Dynia – 33.82
Brukselka – 32.23
Szalotka – 27.35
Kalarepa – 25.92
Kalafior – 25.13
Kapusta – 24.51
Marchewka – 22.60
Pomidor – 20.37
Cytryna – 18.72
Sałata lodowa – 18.28
Truskawki – 17.59
Rzodkiewka – 16.91
Dynia piżmowa – 13.89
Pomarańcza – 12.91
Limonka – 12.23
Grejpfrut (różowy i czerwony) – 11.64
Brukiew – 11.58
Rzepa – 11.43
Borówki – 11.39
Słodki ziemniak – 10.51
Grejpfrut (biały) – 10.47