Alkohol może karmić Twoją dusze, owszem. Pewne jest jednak, że nie nakarmi skóry. Eksperci jednogłośnie podkreślają, że jego wpływ na skórę nie jest dobry. Może powodować zaczerwienienie, obrzęk, trądzik. Jest też przyczyną odwodnienia skóry. Które trunki są złe, a które jeszcze gorsze? Przed tobą mała lista. Zaczęłyśmy od tych najmniej szkodliwych.

ZOBACZ TEŻ: FITLBLOGERKA WYJAWIA, DLACZEGO NIE PIJE ALKOHOLU I NIE CHODZI JEJ O KALORIE!

Wódka, gin, tequila

Czysty alkohol zawiera najmniej dodatków, a także porusza się w organizmie najszybciej. Niestety u kobiet, które regularnie spożywają alkohol, szybciej pojawiają się zmarszczki. Wszystko przez odwodnienie skóry oraz wypłukanie z organizmu wartościowych składników takich jak witamina A, witaminy z grupy B, a także wapń, kwas foliowy oraz cynk.

Whisky i rum

Bezbarwne likiery, prosty rum i whisky nie zawierają żadnych dodatków, ale zawierają toksyczne kongenery, czyli substancje, które działają na alkohol w procesie jego fermentacji (ziarna czy drewniane beczki). Mogą być przyczyną wczesnych oznak starzenia i zdecydowanie wzmagają intensywność kaca.

ZOBACZ TEŻ: https://www.zeberka.pl/art/meczy-cie-kac-pokochasz-ten-zestaw-od-too-faced-i-beautyblender-47647

Piwo

Oprócz tego, że zawiera sporo kalorii, ma również wiele składników, które nie służą skórze. Zwiększa ryzyko zachorowania na łuszczycę. I co ciekawe nie chodzi o alkohol, a o ziarna zbóż wykorzystywane do warzenia. Co więcej, alkohol rozszerza naczynia włosowate, dlatego po jego spożyciu skóra lekko się czerwieni. Ścianki naczynek sztywnieją i nie wracają do swoich regularnych rozmiarów. Pod skórą tworzą się nieestetyczne „pajączki”.

Wino

Białe wino zawiera zarówno sól, jak i cukier. Nie zawiera przeciwutleniaczy, które ma czerwone wino. Kieliszek czerwonego wina jeszcze nikomu nie zaszkodził. Może mieć pozytywny wpływ na skórę, ale niestety to tylko wyjątek potwierdzający regułę.

ZOBACZ TEŻ: Marzenia się spełniają. Powstało wino, które… NIE POWODUJE KACA!

Jeśli chorujesz na trądzik różowaty, czerwone wino jest Twoim najgorszym wrogiem. Owszem przeciwutleniacze sprawiają, że jest najmniej szkodliwe dla zdrowia, ale ponieważ jest niefiltrowane, wątroba i nerki muszą ciężej pracować, aby je przetworzyć.