Lato jeszcze się oficjalnie nie zaczęło, ale czuć już zapach grilla w powietrzu. My zamiast mięs w różnych postaciach proponujemy zacząć od owocowej sałatki, opartej na typowo letnich owocach.

Niestety, na niektóre trzeba będzie jeszcze poczekać, ale warto już zanotować przepis, aby mieć go, gdy pojawią się jeżyny i maliny…

Składniki

Świeża mięta (1/4 filiżanki)
Łyżka cukru
Filiżanka jeżyn (całych) lub wydrylowanych i przeciętych na pół czereśni
Półtora kubka zielonego winogrona (najlepiej odmiany bezpestkowej)
3 dojrzałe brzoskwinie lub nektarynki, pocięte na paski stanowiące 1/3 owocu

Sposób przygotowania:

Dobrze utrzyj poszatkowaną miętę z cukrem.
5 minut przed podaniem owoce wymieszaj w dużej misie, dodaj przygotowaną miętę.

Letnia sałatka: łatwa w przygotowaniu