Karmisz piersią? Pamiętaj o kwasie foliowym!

przejdź do komentarzy
karmienie piersią karmienie piersią/materiały prasowe

Dieta karmiącej piersią mamy powinna być doskonale zbilansowana. Jedną z bardzo istotnych witamin w tym okresie jest kwas foliowy.

Choć przeważnie mówi się o nim w kontekście przygotowań do ciąży i jej pierwszych miesięcy, również niemowlę potrzebuje go do właściwego wzrostu. Za co odpowiedzialny jest kwas foliowy i co zrobić, aby nie dopuścić do jego niedoborów?

Rola kwasu foliowego

Kwas foliowy należy do witamin z grupy B i odgrywa wiele ważnych funkcji w organizmie, m.in. bierze udział w metabolizmie białek i syntezie DNA oraz reguluje podział komórek, przede wszystkim u niemowląt i dzieci – dotyczy to głównie układu krwiotwórczego i pokarmowego. Kwas foliowy wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego. Już od pierwszych tygodni ciąży zapobiega rozwojowi wad cewy nerwowej, w późniejszym okresie wspiera funkcje poznawcze, dzięki niemu możliwy jest także prawidłowy wzrost dziecka. Jego niedobory mogą mieć poważne konsekwencje. Należy do nich anemia (w przypadku, gdy jest spowodowana brakiem folianów, nazywamy ją niedokrwistością megaloblastyczną). Wynika ona z niedostatecznej produkcji erytrocytów, czyli czerwonych krwinek. Niemowlęta, u których występuje niedobór kwasu foliowego, mogą mieć objawy anemii w postaci chronicznego zmęczenia, duszności, przyspieszonej akcji serca, osłabienia, zapalenia języka, niskiej masy ciała, bladości, a czasami żółtaczki (dowiedz się więcej o kwasie foliowym).

Skąd młoda mama powinna czerpać kwas foliowy?

Zapotrzebowanie na kwas foliowy w okresie karmienia piersią wynosi 500 µg. Witamina ta w sposób aktywny jest wydzielana do pokarmu, skąd czerpie ją dziecko. Warunkiem zaopatrzenia organizmu w optymalną ilość kwasu jest odpowiednio zbilansowana dieta. Do dobrych źródeł folianów należą:

- szpinak i inne zielone warzywa liściaste,

- natka pietruszki,

- szparagi,

- mięso, wątróbka,

- kefir,

- żółte sery,

- pełne ziarna zbóż (pełnoziarniste pieczywo, makaron, płatki).

Dobierając produkty, kieruj się jednak zaleceniami pediatry oraz dobrym samopoczuciem dziecka. Niektóre z nich powinnaś, przynajmniej na samym początku karmienia, wyeliminować ze względu na właściwości wzdymające, powodujące u niemowlęcia kolkę czy bóle brzuszka. Należą do nich np. warzywa kapustne i rośliny strączkowe. Podobnie jest z owocami cytrusowymi (cytryny, pomarańcze, grejpfruty). Choć są one bogate w kwas foliowy, mogą powodować alergię i podrażniać układ pokarmowy maluszka.

Warto wiedzieć, że kwas foliowy łatwo ulega utlenieniu, spore straty są także spowodowane obróbką termiczną pokarmów oraz wpływem światła słonecznego. U niektórych osób występują niedobory spowodowane niedostatecznym wchłanianiem folianów w jelicie cienkim oraz zaburzeniami metabolizmu, które mogą wynikać z przyjmowania niektórych leków (np. przeciwpadaczkowych). Wówczas należy skonsultować się ze specjalistą. Jeżeli lekarz uzna, że powinnaś dodatkowo przyjmować kwas foliowy w postaci suplementu diety, zastosuj się do jego wskazówek.




Polecane wideo


Skomentuj Staraj się pisać bez błędów

dodasz komentarz jako gość - jeżeli chcesz zarejestrować nicka - załóż konto z avatarami!

Jeszcze nikt tego nie skomentował. Bądź pierwsza!