Możliwości są nieograniczone! Jednak mnogość sprzętu na sklepowych półkach może zdezorientować. Jaki blender wybrać – ręczny czy kielichowy? Podpowiadamy!

Blender – co można w nim zrobić?

Blender to jeden z ulubionych sprzętów AGD wegetarian – ale nie tylko. Świetnie sprawdzi się także u osób, które chciałyby zmienić swoje nawyki żywieniowe na nieco zdrowsze lub zwyczajnie urozmaicić swój jadłospis. Z pomocą blendera kuchennego w kilka minut przygotujemy zupę-krem, pastę na kanapkę, domowy hummus czy mleko roślinne. Łatwo możemy przyrządzić także pasztet czy nawet lody owocowe. Świetną propozycją są także soki z blendera oraz popularne smoothie – idealna propozycja na śniadanie czy zdrowy podwieczorek.

Dobry blender – czyli jaki?


Kupując blender, zwróćmy uwagę jego moc. Im większa, tym lepiej urządzenie poradzi sobie z trudniejszymi do zmielenia elementami. Blender o mocy 1000 W bez problemu pokruszy nawet lód.

Innymi istotnymi parametrami są pojemność (w przypadku blenderów kielichowych) oraz jakość i liczba ostrzy. Im więcej ostrzy, tym lepiej blender poradzi sobie z rozdrabnianiem jedzenia. Jakość wykonania nożyków również jest ważna, bo przy blendowaniu bardziej wymagających produktów mogą się one łatwo stępić.

A co z ceną?


Przy wyborze sprzętu AGD nie powinniśmy kierować się jedynie ceną – mówi Danuta Walczak, specjalistka sklepu florinaagd.pl. – Często bowiem najdroższy sprzęt ustępuje jakością wykonania temu nieco tańszemu, który nie ma jeszcze tak popularnej marki. Zwracajmy raczej uwagę na użyte materiały, długość gwarancji, opinie o danym producencie czy po prostu parametry urządzenia.

Jeśli wiemy już, co brać pod uwagę przy wyborze urządzenia, musimy sobie jeszcze odpowiedzieć na pytanie, który blender będzie dla nas lepszy – ręczny czy stojący?

 

Blender kielichowy – idealny do zup i koktajli

Blender kielichowy, inaczej zwany blenderem stojącym, sprawdzi się, kiedy będziemy chcieli przygotować większe ilości jedzenia, jak na przykład zupy czy smoothie. Przy użyciu blendera ręcznego zajęłoby to znacznie więcej czasu. Właśnie dlatego tak ważne jest tutaj zwrócenie uwagi na pojemność kielicha – optymalny rozmiar to około 1,5 litra. Blender stojący jest też dużo wygodniejszy w użyciu – wystarczy wrzucić do niego składniki i nacisnąć odpowiedni przycisk. Gdy urządzenie będzie działać, my możemy zająć się innymi czynnościami.

W blenderze z kielichem będzie jednak znacznie trudniej przygotować potrawy o gęstszej konsystencji lub zmielić coś bardzo dokładnie – musimy wówczas często zatrzymywać urządzenie i mieszać składniki. Poza tym umycie tego urządzenia jest trudniejsze i bardziej czasochłonne, a sam sprzęt zajmuje na półce więcej miejsca. Jeśli więc mamy niewielką kuchnię lub chcemy blendera używać sporadycznie, rozważmy zakup blendera ręcznego.

 

Blender ręczny – świetny do sosów, past i pasztetów

Blender ręczny najczęściej ma moc mniejszą niż kielichowy, nie zmieli też dużych kawałków jedzenia – mówi Danuta Walczak ze sklepu florinaagd.pl. – Jest jednak dokładniejszy i z jego pomocą łatwiej można uzyskać gładką konsystencję potrawy. Świetnie sprawdzi się w przypadku sosów czy past, czyli dodatków, które przygotowujemy w niewielkich ilościach.

Zaletą blenderów ręcznych jest też fakt, że często można dostać je w zestawie z wieloma akcesoriami, takimi jak pojemniki różnej wielkości czy trzepaczki. Łatwiej taki sprzęt umyć i przechowywać. Jeśli więc blendera używamy sporadycznie i raczej do dodatków, niż do zup i smoothie, to taki sprzęt z pewnością nam wystarczy.

Dobry blender to urządzenie niezastąpione w nowoczesnej kuchni. Z jego pomocą z łatwością przygotujemy pyszne i kolorowe potrawy, które zachwycą zarówno dorosłych, jak i dzieci. Jeśli szukamy zdrowego sposobu na urozmaicenie naszego jadłospisu – blender z pewnością będzie strzałem w dziesiątkę.