Europa marnuje prawie 90 milionów ton żywności rocznie!

przejdź do komentarzy
zdrowie zdrowie/UE

Co zrobić, by przerwać łańcuch marnotrawienia?

Niemal 90 milionów ton żywności rocznie - tyle jedzenia byłoby w stanie wyżywić głodujących w Afryce. Zamiast do nich trafia to do… kosza. Tak jest - w Unii Europejskiej marnuje się właśnie tyle jedzenia. Co więcej, liczba ta może sięgnąć 126 milionów w 2020 roku, jeśli nie zostaną podjęte odpowiednie kroki!

Co jest tego powodem? Przyczyn jest wiele, począwszy od złego zarządzania produkcją i przetwórstwem żywności, jej dystrybucją, a w końcu naszych nazyków.

Możemy jednak znacząco wpłynąć na zmniejszenie ilości marnowanego jedzenia.

CZYTAJ DALEJ...
Europa marnuje prawie 90 milionów ton żywności rocznie!

Oto kilka prostych wskazówek:

1. Rób listę zakupów i trzymaj się jej
Posiłki planuj na kilka dni do przodu, starając się trzymać wyznaczonych posiłków. Staraj się listę potrzebnych rzeczy mieć zawsze przy sobie. Nie kupuj niczego spoza listy i nigdy o pustym żołądku (głodny klient kupuje więcej!). Zamiast warzyw i owoców pakowanych w odmierzone i zważone siatki, kupuj je luzem - wtedy będziesz mieć pewność, że masz dokładnie potrzebną ilość.

2. Sprawdzaj termin przydatności jedzenia


3. Kontroluj domowe wydatki - rozsądniejsze zakupy to mniej zmarnowanego jedzenia i więcej zaoszczędzonych pieniędzy!

4. Sprawdź temperaturę w lodówce i domykaj drzwi. Jedzenie pozostaje najświeższe, gdy temperatura wewnątrz lodówki nie przekracza 5°C.

5. Odpowiednio przechowuj jedzenie

6. Starsze produktu kładź z przodu - wtedy będziesz wiedziała, że trzeba je zużyć i szybciej zauważysz, gdy zaczną się psuć.

CZYTAJ DALEJ...
Europa marnuje prawie 90 milionów ton żywności rocznie!

7. Lepiej nałożyć za mało, niż za dużo - jeśli ktoś ma ochotę na więcej, niech sięgnie po dokładkę zamiast wyrzucać to, czego już nie możemy zjeść.

8. Wykorzystuj resztki - niektóre rzeczy nadają się do odgrzania lub mrożenia, inne można jeszcze wykorzystać do przygotowania kolacji lub obiadu na następny dzień. Np. więdnące warzywa nie nadają się do sałatki, ale można z nich przygotować zupę.

9. Zamrażaj ale i wykorzystuj to, co masz w zamrażarce. Żeby uniknąć niemiłego "grzebania" w jej środku, trzymaj listę zamrożonych produktów przypiętą gdzieś obok.

10. Kompostuj - składaj resztki odpadów organicznych (np. obierki z owoców i warzyw) w osobnym koszu - na balkonie lub ogrodzie. Powstały kompost to świetny nawóz zarówno dla roślin doniczkowych, jak i ogrodowych. Znakomitym rozwiązaniem  do  utylizowania  odpadków z gotowanej żywności są kuchenne kompostowniki.



Polecane wideo


Skomentuj Staraj się pisać bez błędów

dodasz komentarz jako gość - jeżeli chcesz zarejestrować nicka - załóż konto z avatarami!

Jeszcze nikt tego nie skomentował. Bądź pierwsza!