Diety to temat, który zawsze jest na topie. Przy ich stosowaniu należy pamiętać przede wszystkim o zachowaniu rozsądku i o swoim zdrowiu. Jeżeli w bardzo szybkim czasie waga spada w dół, możemy być pewne, że dodatkowe kilogramy pojawią się tak samo szybko. Jakiś czas temu bardzo głośno zrobiło się o diecie bezglutenowej, która stała się najmodniejszym sposobem odchudzania, który stosuje wiele gwiazd. Okazuje się jednak, że dla naszego organizmu wcale nie jest taka zdrowa!

ZOBACZ TEŻ: MASZ TWARZ NABIAŁOWĄ, WINNĄ CZY GLUTENOWĄ?

Czym właściwie jest gluten?

Jest to nic innego, jak mieszanina białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, występująca w ziarnach niektórych zbóż, np. pszenicy, żyta i jęczmienia.

Modna dieta jest zasługą badań, które w 2011 roku przeprowadził australijski gastroenterolog, Peter Gibson. Teraz okazuje się, że sam nie do końca był przekonany w ich skuteczność, ponieważ po mniej więcej dwóch latach postanowił przebadać szkodliwość glutenu jeszcze raz. Okazuje się, że może „szkodliwa substancja” nie mieć niczego wspólnego z objawami, które zostały jej przypisane (m.in. z niestrawnością, wzdęciami, bólami głowy i zmęczeniem).

Jeżeli więc nie cierpimy na celiakię to zrezygnowanie z produktów zawierających gluten może prowadzić do niedoboru witamin z grupy B, kwasu foliowego, cynku, selenu, wapnia czy magnezu. Należy więc zastanowić się czy stosując modną dietę nie narażamy swojego zdrowia. Można również wykonać badania, które wykażą, czy nasz organizm toleruje gluten. Są one ogólnodostępne i niedrogie.

Stosowałyście tę dietę?

Dieta bezglutenowa została obalona?