Francuzki mają swoje croissanty z dżemem i małą czarną. Dużo kalorii, mało witamin. Szybko, słodko, niezdrowo. W naszym kapryśnym klimacie ciało potrzebuje innego śniadania, by móc dobrze zacząć dzień. Nie musi ono być szczególnie obfite, nie powinnaś też się przejadać. Ważne, by go nie opuszczać i dobrze dobierać jego składniki.

Co najlepiej jeść na śniadanie?Zacznij dzień od szklanki ciepłej wody z cytryną. Nie tylko dobrze wpłynie na metabolizm, ale i funkcjonowanie żołądka, który powinien na początek przyjąć coś ciepłego.

Kobieta potrzebuje rano posiłku o wartości 250-300 kcal (oczywiście zakładając, że planuje później zjeść również drugie śniadanie). Dla tych, które nie lubią liczyć kalorii, będzie bardziej opisowo: trzeba dobrego źródła białka. Jeśli masz trudności z przyswajaniem mleka (ok. 30% Europejczyków nie toleruje laktozy), wypij kefir, maślankę, kubek jogurtu naturalnego lub zjedz kawałek chudego czy półtłustego sera.

Kilka razy w tygodniu możesz pozwolić sobie na jaja kurze.

Z wędlin rano najlepsze są produkty drobiowe – są chudsze i lżejsze.

Śniadanie na słodko

Ze słodyczami trzeba uważać – podnoszą one poziom cukru, ale na krótko. Potem spada on wywołując uczucie głodu, czasem pogarsza samopoczucie. Ochotę na „coś słodkiego” można zastąpić miodem albo owocem. Co ciekawe jednak, badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Tel Avivie przynoszą zaskakujące wnioski, które mogą uczynić dietę bardziej znośną. Okazuje się, że grupa badanych osób chudła szybciej i bardziej spektakularnie, gdy zjadali codziennie pełnowartościowe śniadanie, pełne białka i węglowodanów, po czym serwowali sobie coś słodkiego. Chodziło o to, by po sutym śniadaniu zjeść kawałek czekolady, pączka, ciastko czy kawał placka. Osoby, które najadały się rano, w ciągu dnia czuły mniejszą ochotę na podjadanie i jedzenie słodyczy. Pod koniec ośmiomiesięcznego okresu diety badani ważyli średnio o 20 kg mniej.

Błonnik na śniadanie

Idealny wybór to pełnoziarniste płatki (unikamy pszennych), do tego owoce i nasiona. Dostarczą nie tylko wartościowych węglowodanów, ale i błonnika. Możemy też wybrać ciemne, pełnoziarniste pieczywo.

Kawa na śniadanie

W porządku, ale tylko gdy nie mamy problemów wynikających z jej spożywania i nigdy na czczo.

Co najlepiej jeść na śniadanie?

Pomysłów na śniadanie jest pełno. Przyjrzyjmy się temu, co jest najczęstszym wyborem na początek dnia:

Śniadanie francuskie

Ulubiony początek dnia wielu kobiet. Kawa, rogalik, który zanurza się w tym czarnym aromatycznym napoju, do tego dżem, czasem masło. Stylowe, ale ze zdrowym posiłkiem niewiele ma wspólnego.

Francuzi uzupełniają je lekkim, dość wczesnym lunchem.

Co najlepiej jeść na śniadanie?

Śniadanie amerykańskie

Płatki, mleko, szklanka soku pomarańczowego i kawa. Na pewno bliższe ideału, niż francuski odpowiednik. Odpowiednie dla ludzi aktywnych, którzy nie mają rano czasu na posiłek. Łatwo można je przygotować w maksymalnie zdrowej wersji, czyli z płatków z pełnego ziarna, z owocami i ziarnami.

Co najlepiej jeść na śniadanie?

Angielskie śniadanie

Kiełbaski, jaja sadzone, pszenne tosty z dżemem na deser. Dużo tłuszczu, mało wartościowych składników. Syci, ale też jest ciężkostrawne. Nie polecamy. Jaja najlepiej jeść na miękko, tosty lepiej zamienić na pełnoziarniste pieczywo, dodać owoce, wyeliminować smażone produkty.

Co najlepiej jeść na śniadanie?

Śniadanie polskie

Jajecznica lub jajko na miękko, do tego kanapki, sery, warzywa, jak pomidor i ogórek, popite herbatą lub sokiem owocowym. Nie jest źle, ale warto zadbać o to, by każdy z tych produktów był dobrej jakości. A kanapki łatwo jest zamienić na pełnoziarniste muesli z dodatkiem świeżych owoców, zwłaszcza wiosną i latem.

Co najlepiej jeść na śniadanie?

A teraz co zrobić, by to wcielić w życie? Nastaw budzik o 10 min. wcześniej, by móc bez pośpiechu przygotować to, co niezbędne i nie zjadać niczego w biegu.