Nowości kosmetyczne na koniec lipca [PRZEGLĄD]
10 / 39
Olej lnianyo LenVitol
Aby dostarczyć organizmowi optymalną ilość kwasów omega-3, należy sięgać po tłuste ryby, owoce morza, orzechy włoskie i oleje roślinne – przede wszystkim olej lniany. Na szczególną uwagę zasługuje olej lniany LenVitol, który jest pozyskiwany tradycyjną metodą tłoczenia na zimno z wysoko oleinowej odmiany siemienia lnianego. Warto też wspomnieć, że olej lniany LenVitol zawiera 5 razy więcej omega-3 niż olej rzepakowy i aż 50 razy więcej omega-3 niż oliwa z oliwek!
Podstawą zapewnienia cennych wartości oleju lnianego jest niska temperatura i odpowiednie przechowywanie. Olej lniany LenVitol wymaga przetrzymywania w lodówce bez dostępu do światła i powietrza (w szczelnie zakręconej butelce) – wysoka temperatura niekorzystnie wpływa na przemiany kwasów tłuszczowych, gdyż wzmaga ich utlenianie. Ten wymóg potwierdza jego wysokie standardy i bioaktywne właściwości. Olej lniany LenVitol należy do grupy olejów roślinnych naturalnego pochodzenia, tłoczonych na zimno. Olej ten wytwarzany jest w drodze procesów mechanicznych, takich jak tłoczenie bez udziału zwiększonej temperatury. Jest to najstarsza, ekologiczna metoda pozyskiwania tłuszczów z roślin oleistych. Szczególna wartość oleju wynika z bogactwa kwasów tłuszczowych jedno- i wielonienasyconych zawartych w jego składzie. Jest on także bogaty w witaminę E, która wykazuje wielokierunkowe oddziaływanie zdrowotne. O wysokim standardzie oleju lnianego LenVitol świadczy także zaciemniona butelka, która nie pozwala na utlenianie cennych składników odżywczych, a nowa technologia tłoczenia oleju na zimno pozwala na otrzymywanie produktu, który zachowuje swoje cenne właściwości nawet przez 4 miesiące.