Czy kawa bez kofeiny jest zdrowsza?
3 / 7
Choć kawa bezkofeinowa jest znacznie bezpieczniejsza dla osób wyjątkowo wrażliwych na działanie substancji, nie można pić jej bez umiaru. Wbrew nazwie, napój zawiera minimalne ilości kofeiny. Jej zupełne wyeliminowanie mogłoby doprowadzić do pozbawienia napoju charakterystycznych walorów smakowych i zapachowych. Pojawia się w związku z tym pytanie, czy nie lepiej jest wypić mniej kawy z kofeiną niż więcej filiżanek wersji jej pozbawionej. Odpowiedź nie jest jednoznaczna i zależy od indywidualnych uwarunkowań zdrowotnych a także od tego, do jakich ilości napoju byliśmy wcześniej przyzwyczajeni. Inaczej sytuacja wygląda w przypadku tych, którzy czasowo powinni ograniczyć dawki przyjmowanej kofeiny, np. kobiet w ciąży, a inaczej w przypadku osób chorujących przewlekle. Inne czynniki będą uzasadniały ograniczenie kawy u osób z dolegliwościami układu pokarmowego, a inne u ciśnieniowców. Dlatego, jeżeli mamy jakiekolwiek wątpliwości, najbezpieczniej będzie skonsultować taką decyzję z lekarzem.