Dla wszystkich Zeberek mamy dziś wyjątkową odsłonę cyklu Zrób to sama – tym razem przenosimy się do kuchni, w której przygotujemy świąteczne pierniki!

Przepisów na zrobienie pierników jest wiele. Trzeba kilka wypróbować, żeby znaleźć ten swój ulubiony. Niektórzy lubią bardziej słodkie, inni wolą te bardziej korzenne. Jednak jak je udekorować?

Do ozdabiania świątecznych ciasteczek wykorzystuję:
lukier (zrobiony z 1 białka jajka oraz 1,5 szklanki cukru pudru), drobne posypki kolorowe, wiórki kokosowe, migdały, czekoladowe literki i cyferki dostępne w sklepach spożywczych, żelowe cukrowe pisaki oraz lukier plastyczny.

Lukier plastyczny dostępny jest w różnych kolorach. Wyrabia się go jak ciasto, wałkuje a następnie kształt wykrawa foremką. Można wykroić kształt całego piernika lub pojedynczego elementu, np. kapelusika, główki, bombki itd. Jest bardzo miękki, można go dowolnie formować. Przykleja się do pierniczków za pomocą kleju spożywczego lub drobnej warstwy lukru.

Więcej prac naszej dzisiejszej autorki znajdziecie na jej blogu alicja-wkrainiesmakow.blogspot.com.

Jeśli i Wy czujecie, że mogłybyście pochwalić się swoimi projektami Do It Yourself, prosimy przysyłajcie je do do nas na adres: martyna(małpa)zeberka.pl

W mailu koniecznie zawrzyjcie formułę: „Wyrażam zgodę na nieodpłatną publikację moich zdjęć na stronie internetowej Zeberka.pl”.

Powodzenia!

Zrób to sama: dekorujemy pierniki

Zrób to sama: dekorujemy pierniki

Zrób to sama: dekorujemy pierniki

Zrób to sama: dekorujemy pierniki

Zrób to sama: dekorujemy pierniki

Zrób to sama: dekorujemy pierniki

Zrób to sama: dekorujemy pierniki

Zrób to sama: dekorujemy pierniki