Kiedy byliśmy mali, rodzice i dziadkowie zwykle nakładali nam na talerze różne potrawy z komunikatem „Jedz na zdrowie, żebyś miał dużo sił i był mądry”. W zestawie pojawiały się zwykle ryby i różne warzywa, takie jak szpinak, groszek z marchewką czy bogate w żelazo buraczki.

Istnieje wiele pokarmów, których jedzenie może poprawić kondycję naszego umysłu. Warto o nich pamiętać szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy przemęczeni i nie mamy ochoty na wysiłek umysłowy.

Oto lista siedmiu hitów z talerza:

1. Brazylijskie orzechy
Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe i dawkę magnezu, która według Dr. Oza pomaga naszemu ciału lepiej komunikować się z mózgiem.

2. Awokado
Nie tylko dobrze smakują np. w sałatkach, lecz jak twierdzi Dr. Ann Kulze to także porcja dobrych dla serca kwasów tłuszowych odpowiadających za właściwy przepływ krwi, co równa się dobrej pracy mózgu.

3. Borówki amerykańskie
Wiemy już, że to świetne antyoksydanty wpływające na proces starzenia się skóry, lecz mają one także inne działanie – pomagają zapobiegać takim chorobom jak Alzheimer i demencja.

4. Soczewica
Dr. Oz stawia ją przed wszystkimi innymi pokarmami. Dostarcza niezbędnej do właściwej pracy mózgu glukozy.

5. Nasiona Chia
Warto dodawać je do każdego posiłku.
Zawierają więcej antyoksydantów niż borówki, a także kwasy omega-3, poza wartościami odżwyczymi pomagają polepszyć komunikację między komórkami w mózgu.

6. Ryby
Rodzice mieli rację, ponieważ ryby są bogate w kwasy omega-3, przyspieszają funkcjonowanie mózgu. Dr Kulze poleca sardynki, śledzie i dzikie łososie.

7. Kawa
Jeśli szukasz wymówki, żeby ją wypić a nie powstrzymać się od tego, Dr. Oz daje ci ją: Pewne badanie wykazało, że kofeina w produktach kawowych ochrania mózg przed uszkodzeniem i trzyma od niego z daleka niechciane rzeczy.

Który z produktów jesteście skłonni włączyć do swojej diety? A może znacie i lubicie inne pokarmy, które mają dobroczynny wpływ na mózg?