Nie jedz tłusto, unikaj pizzy, nie jadaj masła… Jest kilka mitów żywieniowych, w które wciąż wierzy wiele osób. Tymczasem warto odsłonić nieco prawdy i pokazać, że najzdrowsze jest umiarkowanie. Wtedy naprawdę można jeść (prawie) wszystko i w dodatku czerpać z tego maksimum smaku. Gotowe?

Czytaj więcej: JAK WYGLĄDA 200 KALORII?

Ziemniaki

Najzdrowsze i najbardziej wypełnione składnikami odżywczymi są ziemniaki pieczone. Dlatego nie skąp sobie od czasu do czasu takiego smakołyka z piekarnika, w dodatku polanego masłem (o którym za chwilę). Gotowane też są ok. – dostarczają Ci witaminy C i B6, a jeśli zjadasz je w mundurkach, również błonnika. I wcale nie są aż tak kaloryczne. Jeden średniej wielkości ugotowany ziemniak to ok. 65-70 kcal. MIT kalorycznego ziemniaka właśnie upadł.

Masło

Tłuste, pełne kalorii, ale… pełne witaminy A. Wybieraj to „extra”, gdzie jest największa ilość tłuszczu i najmniejszy dodatek soli (nie może przekraczać 2%). Jedzone w małych ilościach dostarcza nam rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D i niewielkie ilości witaminy E.

Uważaj na masełka smakowe – to tak naprawdę nie masło, tylko mieszanka tłuszczu mlecznego oraz roślinnego.

Masło orzechowe

Kolejna kaloryczna bomba, która może dostarczać witamin. Oczywiście nie warto przekraczać niewielkiej ilości oraz pamiętać, by wybierać masło orzechowe dobrej jakości. Niech nie kuszą Cię wersje „light”, gdzie tłuszcz zastępuje się cukrem, solą i innymi znacznie gorszymi wypełniaczami, które mają rekompensować smak.

Czekolada / kakao

Pełne antyoksydantów, które pomagają utrzymać w sprawności nasze komórki – m.in. zapobiegają starzeniu się oraz chorobom. Kostka czy dwa nie zaszkodzą. Jeśli zaś robisz kakao z mlekiem, nie sięgaj po gotowe, dosładzane mieszanki instant, tylko wybieraj czyste kakao, a dosładzaj sama (np. stewią lub ksylitolem).

Pizza

Czy ktoś wspominał o tym, że z jedzenia trzeba czerpać przyjemność? Pizza zaliczana jest do ulubionych potraw ludzi naszej kultury żywieniowej. Jeśli wybierasz tę włoską, na cienkim cieście i nie szalejesz z dodatkami (oraz nie jesz całej, ogromnej porcji), może Ci to ujść na sucho.

Popcorn

Lubisz przegryzać coś oglądając filmy? Wybierz popcorn, ale tylko taki robiony w domu – bez dodatku soli i masła. W jednej filiżance takiej gotowej przekąski jest 31 kalorii.

Nie jedz go garściami – wysyp niewielką ilość do miseczki i wcinaj po jednym kawałeczku. Popcorn jemy często tak bezwiednie, że nie zastanawiamy się nad tym, ile go spożywamy. Nie odczujesz tego, że zjadłaś mniej.

Ser żółty

Powinien być dobrej jakości i absolutnie nie w wersji „light”. 1-2 plasterki dziennie pomogą Ci obniżyć ciśnienie krwi, unormować poziom cukru i zwiększyć uczucie sytości, np. po zjedzeniu kanapki.