Dietetycy do znudzenia powtarzają, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Są na to twarde dowody naukowe.

Osoby jedzące śniadania mają niższe BMI, niż te rozpoczynające dzień bez posiłku. Jedzenie śniadań może też obniżyć ryzyko rozwoju cukrzycy aż o 30%, a otyłości brzusznej – aż o 40% (uwaga! otyłość brzuszna może zagrozić zdrowiu nawet szczupłych osób!).

Jedzenie śniadania jest szczególnie ważne, jeśli jesteś na diecie, gdyż pomaga zachować stabilny poziom cukru we krwi. Jeśli rano zjemy posiłek obfity w węglowodany, dodatkowo poprawimy też pracę mózgu. Jeśli kochasz płatki, naleśniki czy ciasta drożdżowe, możesz względnie bezkarnie spożywać je przed południem.

Idealnie, jeśli śniadanie jemy do godziny po przebudzeniu oraz gdy obfituje ono w pełnoziarniste zboża, które stopniowo uwalniają energię.

Co zatem jeść? Dobra jest tradycyjna owsianka, którą możemy wzbogacić o banany i rodzynki (zamiast cukru, rzecz jasna!). Kanapki z pełnoziarnistego pieczywa też się sprawdzą. Co do picia? Kawa zbożowa na mleku 2% (chudsze mleko nie dostarczy Ci witamin, bo to tłuszcz jest w mleku ich nośnikiem), herbata zielona, rumianek, ale też filiżanka „małej czarnej”, bo kawa jest bogata w antyoksydanty. Soki owocowe, tak reklamowane? Owszem, ale najlepiej te naturalnie wyciskane. Kartonowe odpowiedniki warto sobie odpuścić.

Smacznego!

Źródło: Shape, 10/2012

W najnowszym numerze Shape znajdziesz przepisy na pyszne śniadania inspirowane kuchniami z całego świata.

Czytaj więcej: Gotowe pomysły na zdrowe śniadanie

Poświęć trochę czasu śniadaniu!