Znasz to uczucie: czujesz się ospała, nie masz na nic energii, a tu jeszcze trzeba wytrwać w ciągu dnia: w pracy, szkole, na zajęciach. Sięgasz więc po kolejnego batonika i czujesz przypływ sił. Na chwilę, bo za dwie godziny sytuacja się powtarza. Tak naprawdę „ładowałabyś akumulatory” częściej, ale tylko świadomość tego, jak niezdrowe są słodycze, odciąga Cię od zamiaru pałaszowania takich słodkich smakołyków co godzinę.

Czujesz się ospała? To przez cukier!

Badania dowodzą, że potrzeba zaledwie 30 minut, a nawet mniej, by przejść ze skoku cukru do jego spadku. To wtedy czujesz się najgorzej. Pułapka gotowa: chętnie sięgasz po kolejną dawkę cukru, by błędne koło trwało nadal.

Amerykanie spożywają go rocznie ok. 60 kilo na osobę, Europejczycy pomiędzy 30 a 40 kilo. To wciąż ogromna ilość.

Jak ograniczyć jego ilość? Sposobów i rad jest mnóstwo, my ograniczymy się do tych absolutnie podstawowych.

Wyeliminuj słodzone napoje

Zupełnie! Mówimy nie tylko o słodzonych napojach gazowanych, ale też słodkiej kawie i herbacie, a także dosładzanych jogurtach. Cukier w formie płynnej trafia niemal od razu do krwiobiegu.

Jedz tylko pełnoziarniste

Zanim dojdzie do rozkładu na cukry proste, upłynie trochę czasu – a Ty będziesz dłużej syta.

Całość zmień na 3/4

To niewielki krok, ale pomaga. Po prostu kupuj mniejsze porcje batoników. Najpierw zamień całość na 3/4, następnie owe 3/4 porcji zredukuj do kolejnych 3/4.

Czytaj etykiety

Składniki pożywienia wymieniane są począwszy od tych, których w danym produkcie jest najwięcej. Jeśli na pierwszym, drugim miejscu występuje cukier, nie jedz tego!

Sięgnij po ksylitol i stewię

Mają znacznie więcej zalet od cukru, pomagają walczyć z ochotą na coś słodkiego. Jeśli swojej filiżanki małej czarnej nie możesz przełknąć gorzkiej, wypróbuj te słodziki. O znakomitych właściwościach stewii już pisaliśmy – zerknij tutaj.

Czujesz się ospała? To przez cukier!