Co jeść na śniadanie by być pięknym i zdrowym?
Następnym razem, gdy w biegu wyjdziesz rano z domu bez zjedzenia śniadania, pamiętaj o jednym. Pomijanie śniadania często sprawia, że potem przejadamy się w ciągu dnia. Zdrowe śniadanie może dać ci energię, zaspokoić apetyt i sprawić, że będzie kreatywna przez cały dzień.
„Powinnyśmy jeść śniadanie, które łączy w sobie dobre węglowodany i błonnik z białkiem”, mówi Erica Giovinazzo, dietetyczka z Nowego Jorku. Na szczęście, możliwości jest wiele. Oto produkty, które sprawią, że od rana zadbasz o swoje zdrowie i urodę.
Owsianka
Owies zawiera beta-glukan, rodzaj błonnika, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu, gdy jest spożywany regularnie. Otręby są też bogate w kwasy omega-3, kwas foliowy i potasu. Możesz je mieszać z mlekiem, serkiem wiejskim, bądź uzupełnić nimi pełnowartościowe musli.
Jogurt grecki
Ten kremowy jogurt jest pełny wapnia i posiada dużo białka, prawie dwa razy tyle co zwykły jogurt. Daje też większe poczucie sytości. Wybieraj te beztłuszczowe i dodaj do niego trochę owoców, aby dać mu trochę słodyczy i smaku.
Grejpfrut
Jeśli chcesz schudnąć, jedzenie pół grejpfruta przed każdym posiłkiem może pomóc schudnąć Ci szybciej. Grejpfrut wspomaga spalanie tłuszczu i ma korzystny wpływ na poziom cukru we krwi. Ma także właściwości nawilżające i zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy.
Banany
Banany, zwłaszcza, gdy są jeszcze zielone, są jednym z najlepszych źródeł skrobi i zdrowych węglowodanów, które sprawiają, że dłużej czujemy się syci.
Jajka
Udowodniono, że diety bogate w cholesterol (jedno żółtko zawiera około 60% dziennego zapotrzebowania), są uznane jako zdrowe źródło białka i składników odżywczych, takich jak witaminy D. Badania wykazały także, że poziom cholesterolu w naszej żywności ma mniejszy wpływ na poziom cholesterolu we krwi, niż kiedyś sądzono.
Arbuz
Arbuz to doskonały sposób, aby nawilżyć organizm rano. Te soczyste owoce są jednym z najlepszych źródeł likopenu-a, który jest ważny dla wzroku, zdrowia serca i zapobiegania chorobom nowotworowym.
Truskawki
Są bardzo bogate w przeciwutleniacze, nie będąc jednocześnie bogate w kalorie. Jedna filiżanka truskawek zawiera pełną dawkę zalecanego dziennego spożycia witaminy C, a także duże ilości kwasu foliowego i błonnika.
Kawa
Espresso nie tylko Cię obudzi. Picie kawy jest związane z mniejszym ryzykiem wystąpienia wielu chorób (takich jak cukrzyca i rak prostaty), a nawet przyczynia się do wydłużenia życia. Naukowcy twierdzą, że kombinacja kofeiny i przeciwutleniaczy to źródło licznych korzyści zdrowotnych.
Herbata
Ponieważ herbata ma mniej kofeiny, nawilża cię skuteczniej niż kawa. Jest także bogatym źródłem przeciwutleniaczy wspomagających nasze zdrowie i urodę.
Każda herbata zawiera antyoksydanty, ale zielona jest najzdrowsza ze wszystkich. Badania sugerują, że picie pięciu filiżanek dziennie może zwiększyć metabolizm organizmu i pomaga stracić zbędne kilogramy.
Kiwi
Ten owoc ma około 65 miligramów witaminy C w jednej porcji. Jest także bogate w potas, miedź i zawiera więcej błonnika niż banan. Zmniejsza zaparcia i wspomaga prawidłowy metabolizm.
Maliny
Naukowcy stwierdzili, że maliny mają właściwości wspomagające walkę z rakiem. Są także bogate w błonnik, witaminę C i witaminę K, która pomaga budować mocne kości.
Chleb pełnoziarnisty
Prosta zasada do zapamiętania: pszenica i inne produkty pełnoziarniste zawierają więcej błonnika i składników odżywczych niż ich odpowiedniki w biały, rafinowanym chlebie. Chleb pełnoziarnisty na śniadanie to samo zdrowie!