„Metoda na głoda”, to nie tylko wynalazek niedawnych reklam. Nie musimy jednak sięgać po pomysły z telewizji, by radzić sobie z małą potrzebą podjadania między głównymi posiłkami.

Oto kilka przykładów zdrowych przekąsek:

Marchewka

Judyta w filmie Nigdy w życiu jadła ją pokrojoną w cienkie paluszki. To dobry pomysł – szklankę z marchewką stawiamy obok komputera lub gdy uczymy się. Można jeść i chrupać, ile dusza zapragnie. Tym bardziej, że marchewka korzystnie wpływa na wzrok i cerę.

Gorzka czekolada

Świetne źródło magnezu, syci szybciej, niż te słodsze wersje. Kilka kostek od czasu do czasu to rzecz bardzo polecana.

Orzechy

Poprawiają pamięć, świetnie wpływają na cerę, włosy i paznokcie. Można je chrupać, ale w rozsądnych ilościach, bo tuczą.

Jogurt naturalny

Możemy dosłodzić go naturalnie, np. kandyzowaną papają czy rodzynkami. Świetnie poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego.

Jabłka

Pokrojone w kostkę można jeść codziennie, np. w trakcie oglądania telewizji czy podczas nauki. Anglicy mawiają: „One apple a day keeps doctors away”.

Suszone śliwki

Nie tylko świetnie smakują – to również dobry sposób na zaparcia. Niestety, nie wolno z nimi przesadzać, bo są kaloryczne.

Kubek muesli

Syci, dostarcza wielu cennych składników, świetnie zaspokaja głód. Nie musimy od razu jeść całej miski – świetny w połączeniu z jogurtem naturalnym, wielkości kubka lub filiżanki. Lepiej wymieszać samodzielnie, niż kupować gotowe połączenie – jogurty musli w sklepach są zazwyczaj dodatkowo dosładzane, mają też mniej ziaren.

Gęsty sok owocowo-warzywny

Oczywiście ideałem jest samodzielne przyrządzanie ich w domu. Jeśli nie masz czasu, kupuj, ale zawsze sprawdź skład na opakowaniu. Szukaj tych bez cukru – mogą być np. te przeznaczone dla niemowląt.

Owoce sezonowe

Korzystaj z tego, że robi się coraz cieplej i owoców będzie naprawdę spory wybór.

Bez cukru

Łatwe do przyrządzenia warzywa są świetną przekąską, bo ich przygotowanie zajmuje chwilę. Jeśli nie możesz się przekonać, bo do tej pory miałaś (zły) nawyk unikania ich, dbaj o to, by zawsze były dobrze doprawione – np. sałatę jedz polaną sosem sałatkowym (ze zmniejszoną ilością oleju podaną na opakowaniu).

Świetne są też pomidory z białym serem – zapożyczone z włoskiej kuchni, ale podawane po polsku, polane delikatnie oliwką wymieszaną z przyprawami, czy ogórki w lekkim sosie koperkowym. Jeśli jest to dla Ciebie za mało sycące, możesz dodać do tego kromkę pełnoziarnistego pieczywa.

Smacznego!

Jeśli macie swoje pomysły na zdrowe przekąski, zapraszamy do naszego forum – wątek tutaj.